Kjellerstuen på Nesodden har ikke rukket å bli helt varm denne vintermorgenen.
Den åpne teglsteinspeisen i hjørnet jobber febrilsk med saken.
Langs veggene står ferdige og uferdige stoler og en stor hylle med stoffer i bunker og ruller.
Verktøyene er pent organisert over arbeidsbordet med den grønne, gammeldags symaskinen fra Husqvarna.
Kristoffer Nokken (35) setter store knappenåler med gule knotter langs kanten på en stor gul stolrygg.
Hendene hans jobber vant og rutinert med det tykke ullstoffet mens han prater.
– Det her er liksom sjarmøretappen det, på en stol, å sy på ryggstykket og hjørner og sånt.
Selvlært håndverker
Han er hverken møbelsnekker eller møbeltapetserer, men egentlig lektor.
Han mener mange kan få til mer enn de tror:
– Hvis man er nøye, ikke er redd for å gjøre ting om igjen og ikke minst koser seg med arbeidet og har litt stolthet til sluttresultat, kan man få til det meste, og det ganske bra også.
Det hele begynte med at de hadde noen gamle stoler i familien som var blitt slitte.
Kristoffer fikk en pris fra en møbeltapetserer og ble overrasket over den høye prisen og valgte å gjøre det selv.
– Så fikk jeg blod på tann, sier han og smiler lurt.
Men det er ikke «bare» å hjelpe folk med å trekke om oldemors gamle lenestol som er Kristoffers ambisjon:
– Jeg har rett og slett lyst til å redusere søppelmengden bitte litt. Det er fryktelig mange fine stoler som blir kastet fordi det ikke lønner seg å trekke om.
Miljøengasjert
Totalt sett har vi aldri levd mindre bærekraftig og grønt enn nå, mener Kristoffer.
– Nøkternhet og respekt for tingene rundt oss har gått av moten for lenge siden. Gamle selvfølgeligheter som holdbarhet og gjenbruk blir i dag sendt rett på dynga.
Han synes det er vanskelig å forholde seg til klimakrisen vi nå står overfor.
– Jeg har grublet på det i flere år. Det første man må gjøre er om man skal fornekte eller erkjenne problemet.
Han mener at folk flest valgt fornektelse, selv om det er ubevisst.
– De tror det vel nesten selv når de sier til seg selv og andre at det ikke er så ille fatt med klimaet og økosystemet. Og at ny teknologi vil frelse oss fra det en gang i fremtiden. Det er nok en veldig behagelig tro å leve i, men den er jo oppkonstruert med god hjelp av markedskreftene for å slippe å måtte ta noen valg hva livsstil angår.
Kristoffers løsning er å erkjenne problemene og å prøve å gjøre noe selv.
– For hvis alle stikker hodet i sanden, skjer det ingen ting. Og jeg vil ikke ha det på meg at jeg sto med hele hue nedi i hvert fall.
Han mener at det er mye snakk om bærekraft og grønn livsstil i dag, men vil ikke si at det er snakk om noen grønn bølge:
– I beste fall er det en grønn krusning. Vi små folk får prøve å gjøre vårt lille for at den tendensen øker. Mange viser stor interesse og entusiasme for stolene mine og prosjektet. Det er jo oppløftende på alle måter. Han får støtte fra Håkon Lindahl, miljøfaglig leder i Framtiden i våre hender:
– Å øke levetiden til forbruksvarer er avgjørende for å få ned klimagassutslippene. En undersøkelse som NTNU kom med tidligere i år viste at enkeltmenneskers forbruk forårsaker mer enn 60 prosent av verdens klimagassutslipp og opptil 80 prosent av verdens vannforbruk.
– Samtidig vet vi at nordmenn bruker over 60 milliarder i året på oppussing. Da er slike tiltak viktig. Å forlenge levetiden til alle tingene vi eier er en kjempeutfordring de neste tiårene.
Verneverdige håndverksfag
Møbeltapetsererfaget er på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag, sammen med fag som buntmaker, bøkker, optroniker, repslager og filigranssølvsmed.
Arkitekten har brukt sine beste triks hjemme
Liker å reparere
Kristoffer er opptatt av å ta vare på det gamle. Vedlikeholde og reparere.
– Mange ting som har noen år på baken er bygget slik at de skal være lette å vedlikeholde og restaurere. Nå kaster vi disse tingene, og kjøper nytt i stedet. Moderne stoler kommer i en container og drar i en container.
Derfor synes han det er givende å reparere når han kan.
– Ikke bare bidrar jeg til å begrense galskapen, men jeg får også åpne opp gamle møbler og se gjenbruk og bærekraft i praksis. For det som ofte møter meg inne i en stol forteller meg at her er det meningen at det skal være mulig å reparere og fornye. Stolene er satt sammen med håndverktøy, og lar seg reparere med håndverktøy.
Kristoffer mener det for dyrt å reparere gamle ting.
– Hadde det vært det billigste å gå grundig til verks og fikse opp det gamle, så ville jo det vært vanligere enn å kjøre innom søppelfyllingen på vei til varehuset. På den annen side kan man, eller kanskje heller burde man, innvende at det ikke er for dyrt å reparere, men for billig å bare kjøpe nytt.
Lindahl fra Framtiden i våre hender er enig:
– Regjeringen kan bidra til å støtte Kristoffer og andre reparatører ved å kutte momsen på reparasjoner, eller gi andre skattefordeler. Grunnen til at mange ikke velger å reparere ting i dag, er sannsynligvis at det ikke alltid lønner seg.
Siden han startet virksomheten i fjor har aktiviteten i kjellerstuen steget raskt og han rekker knapt å produsere nok stoler.
Ivrige besøkende på nettsiden hans, reparabel.no, har beundret en liten gul lenestol med teakarmlener.
Den fant sin nye eier helt nede i designmetropolen København.
– Det var faktisk den gamle stolen til farmoren til Marte, samboeren min. For den var søppelplassen vært neste stopp, men så lot de meg forbarme meg over den.
Kastet nesten alt han eide: Mener han ble lykkeligere og tynnere
Slik kan du bli en flinkere forbruker
Anja Stang, redaktør for Green House:
- Kjøp å mye som mulig brukt, både klær og interiør. Jeg elsker å sitte å nerde på Finn.no. Jeg har også begynt å bruke Jenny Skavlans nye app «tise», som er en slags blanding av Finn og Instagram. Prefall.com er også en spennende, norsk bruktbutikk på nett.
- Lag en arveavtale med en venn. Hvis dere har barn i passe arvealder til hverandres, kan det være en veldig lur ordning.
- Det er gøy å låne! Husk at mye utstyr kan lånes – og lånes ut! Og systemer for utleie av klær er virkelig på vei. Når du leier klær, kan du finne noe helt unikt som du ikke ville kommet over i en vintagebutikk. Nye kanaler som leier ut klær er Filippa K, Fjong og Something Borrowed.
- Del! Kan du dele bil med naboer eller gjennom et bilkollektiv? Elsykkel er jo også en genial nyvinning som kan erstatte bil på kortere turer.
- Se alltid etter økologisk og bærekraftig mat i hyllene. Bruk forbrukermakten din og spør i butikken; ofte kan de bestille det kundene vil ha.
- Innslag av brukte møbler og elementer i interiøret gir en mer personlig og original stil. Vær villig til å lete litt etter drømmetingene fremfor å skynde deg å få alt på plass hvis du nettopp har flyttet. Du vil bli glad for det senere!
- Støtt små lokale bedrifter og merker som satser på bærekraftige varer og holder stien sin mest mulig ren. I tillegg til god karma, viser det andre gründere at det kan lønne seg å satse på bærekraft.
- Skjønnhet: Gå for produkter som har flere bruksområder, som oljer. De kan for eksempel brukes til sminkefjerning, som badeolje og gir fuktighet til ansikt, hår og kropp for hele familien. Gode butikker for grønne produkter er Pureskin.no, Gimle økologiske parfymeri, Helios og Røtter.
- Følg magefølelsen og ta bevisste valg som føles riktig for både natur, dyr og deg selv. Det er enklere og morsommere enn du kanskje tror!
Dette kan det koste
Anne Grete Knutsen er Møbeltapetsermester ved PUFFEN Møbeltapetserverksted i Oslo.
– Jeg opplever at interesse for å ta vare på møbler har fått et oppsving. Norsk og skandinavisk design fra gullalderen på 50-, 60- og 70-tallet er spesielt i vinden for tiden. Mange har fått øynene opp for god design i kombinasjon med godt håndverk.
Hun forklarer at kunden vanligvis sender et bilde av møbelet til verkstedet. Deretter setter de opp et prisestimat.
Kunden kommer så på et møte for å se på tekstil før jobben settes i gang.
De bygde et miljøvennlig ferdighus
Priseksempel fra PUFFEN Møbeltapetserverksted:
En liten lenestol fra 60-tallet med separat sete og rygg type TONO av Afdal omtrekking tar ca. fem timer à kr 830,- inkl. mva. og det medgår ca. 1,5 meter tekstil (om stopp og gjordbånd må skiftes kommer dette i tillegg, arbeid + materialer).
Innlegget – Det er fryktelig mange fine stoler som blir kastet fordi det ikke lønner seg å trekke om. dukket først opp på Abito.